Eind 2012 startte Luc Goossens, zaakvoerder van Tuinsappen Lombarts Calville, de zoektocht naar een nieuwe bestelwagen. Hij zoekt steeds naar de meest duurzame oplossing. Hij wil een alternatief voor benzine en diesel. Rijden op aardgas (ofwel cng – compressed natural gas) is zowel op ecologisch en economisch vlak zeer interessant. Het idee om een publiek aardgastankstation in Ieper op te richten was meteen geboren.
Luc klopte aan bij de stad Ieper met zijn verhaal. De stad was bereid hem te steunen in zijn zoektocht. Er werd onmiddellijk contact gezocht met de POM West-Vlaanderen (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij). De POM is steeds op zoek naar innovatieve en duurzame projecten in West-Vlaanderen.
Rijden op aardgas is nog onbekend in Vlaanderen maar is een volwaardig, goedkoper en (veel) minder vervuilend alternatief voor diesel.Het spreekt voor zich dat dit voor zelfstandigen, ondernemingen, overheden maar ook voor particulieren zeer interessant kan zijn.
Er werd een succesvolle infoavond over rijden op aardgas ingericht. Meer dan 90 deelnemers (bedrijven en particulieren) kwamen kijken naar enkele aardgasvoertuigen en luisteren naar de presentaties. Enkele bedrijven waren geïnteresseerd om mee te denken waar het pompstation kon opgesteld worden. Westgas Ieper, reeds jaren ervaring met gasproducten, bleek de meest geschikte partner om het project in Ieper te realiseren.
Gaandeweg werd het duidelijk dat dit project het meeste kans op slagen had als het in een coöperatieve vorm gegoten werd. Door plaatselijke investeerders te zoeken wordt er een draagvlak gecreëerd waardoor het rijden op aardgas een zekere bekendheid verwerft en waardoor de kans groter wordt dat een aantal bedrijven, overheden, particulieren overschakelen op “rijden op aardgas”. Ecotechnieken uit Diksmuide sloot zich aan bij de coöperatie die in december 2012 een feit werd.
De Coöperatie heeft de ambitie om niet enkel in Ieper maar ook op andere plaatsen in (West-) Vlaanderen aardgastankstations op te richten om op die manier een bijdrage te leveren tot het uitbouwen van een basisnetwerk waardoor de stap om over te schakelen op rijden op aardgas steeds kleiner wordt.
Een tweede ambitie betreft de mogelijkheid op termijn op biogas (groengas) te rijden (wat o.a. in Nederland en Duitsland reeds realiteit is).
Het milieu en de portemonnee kunnen er enkel wel bij varen.